10 цікавих фактів про новонароджених

0 комментариев

Новонароджені дітки на вигляд дуже ніжні та тендітні, часто молоді мами бояться ненароком завдати їм болю. Але насправді немовлята досить міцні та дуже здібні. Фахівці з’ясували, що вони можуть робити дивовижні речі. Нижче наведено список десяти цікавих фактів про новонароджених дітей.

Хороший нюх

Новонароджені діти мають гарний нюх і можуть визначати свою маму за запахом. Згодом нюх притуплюється.

10 цікавих фактів про новонароджених

Статистика

Вчені з’ясували цікавий факт – найбільша кількість народжень немовлят припадає на вівторок, а найменше – на вихідні. Чим це викликано, фахівці поки що не знають.

Форма голови

Голова малюка деякий час зберігає витягнуту або плескату форму, це відбувається тому, що під час пологів кістки черепа заходять одна за іншу. Так голівці дитини легше проходити родовими шляхами.

Зорові особливості

Зір крихти теж має цікаві особливості. Дитина розрізняє предмети на відстані 28-30 см. А перші 2 тижні після народження вона може бачити навколишній світ тільки в чорно-білій гамі. Маля любить іграшки та предмети саме яскравих кольорів, тому що на них простіше фокусувати погляд. Дивно, але новонароджені моргають дуже рідко, приблизно 2 рази на хвилину. Медики поки що не можуть пояснити цю цікаву особливість.

10 цікавих фактів про новонароджених

Форма та колір очей

Всі мами помічають, що очі новонароджених здаються великими та глибокими. Це пов’язано з тим, що розріз очей не змінюється, він на все життя залишається таким самим, яким був при народженні. Ще одна дивовижна властивість немовлят полягає в тому, що практично кожна дитина при народженні має сірий або блакитний колір очей. Відбувається це через нестачу меланіну (пігменту), постійний колір райдужної оболонки з’являється ближче до півроку.

Частота дихальних рухів

Немовлята роблять вдих набагато частіше, ніж дорослі люди. Якщо дорослі дихають із частотою близько 18–20 разів на хвилину, то новонароджені – близько 45. Дивно, але дітки не вміють дихати через рот, це вміння з’явиться у них після першої застуди.

Дихальна система

Дихальна система малюка відрізняється від тієї, що є у дорослих – новонароджений може ковтати молоко і дихати одночасно. Таке вміння зберігається у нього приблизно до 9 місяців, після гортань опускається, ускладнюється апарат артикуляції.

Скелет

У немовляти при народженні кістяк складається з 300 кісток, тоді як у дорослої людини їх всього 206. «Зайві» кістки з часом зростаються та зміцнюються.

10 цікавих фактів про новонароджених

Плач

У немовлят до 1 місяця життя не виділяються сльози під час плачу. Це тим, що слізні залози сильно звужені чи закупорені. Також вчені виявили цікаву особливість дитячого плачу – новонароджені копіюють інтонацію мами, голос якої чули ще в утробі. Було поставлено експеримент, у якому брали участь німецькі та французькі сім’ї. З’ясувалося, що у малюків-французів інтонація зростає, це характерно для французької мови, а у маленьких німців – сходить, що властиво німецькій.

Здатність до плавання

Новонароджені можуть самостійно плавати. Вони навіть здатні затримувати дихання. Цей рефлекс малюки набувають під час внутрішньоутробного розвитку, перебуваючи у водному середовищі. При цьому немовля може не лише плавати, а й пірнати.

One Reply to “10 цікавих фактів про новонароджених”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *