Як відкрутити гайку на болгарці без нагріву, без сточування диска, перфоратора та інших інструментів

0 комментариев

Здавалося б заїжджена тема і вже кожен знає, як можна відкрутити гайку на УШМ. Але, швидше за все, спосіб, про який я хочу розповісти, ви не чули і не застосовували раніше. Я не розповідатиму з яких причин затискає гайку на інструменті, тому що тема “побита” і обговорювалася вже не один раз.

Для початку, давайте згадаємо найвірніший і найпоширеніший спосіб. Щоб відкрутити гайку, її потрібно нагріти, це можна зробити газовим пальником або за допомогою сили тертя. Підставляємо гайку на брусок, включаємо УШМ та закони фізики все зроблять за нас. Від нагрівання метал розширюється і гайка відкручується.

Як відкрутити гайку на болгарці без нагріву, без сточування диска, перфоратора та інших інструментів

Ну а тепер про мінуси даного методу, крім гайки, нагрівається і сам посадковий вал, на який кріпиться гайка. Даний вал йде в редуктор, де знаходиться спеціальне мастило, яке не витримує високу температуру. Коротше кажучи, можна потрапити на повну заміну редуктора з часом.

Тому замість нагрівання можна застосувати зворотний процес, охолодження. Для цього нам знадобиться звичайний газ із ізобутаном для газових пальників.

Більшість таких гайок виготовляється з вуглецевої сталі, матеріал міцний та відносно недорогий. Направляємо струмінь газу на гайку і тримаємо приблизно 40-60 секунд.

Температурний коефіцієнт лінійного розширення вуглецевої сталі зазвичай позитивний, тобто при підвищенні температури її обсяг розширюється, а при зниженні стискається.

Як відкрутити гайку на болгарці без нагріву, без сточування диска, перфоратора та інших інструментів

В результаті з’явиться невелика щілина між гайкою та диском. Показує мінус 13 градусів, але я експериментував і наздоганяв мінус 30.

Ну а далі вже можна зірвати гайку ключем, тільки робити це потрібно швидко, на самому піку, так би мовити. Тому, якщо опинитеся в такій ситуації, згадайте цей спосіб, він краще, ніж нагрівання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *