Молоді довгожителі – 5 прийомів біохакінгу

0 комментариев

Нові технології дають надію на те, що середньостатистична людина реально може подолати межу життя у 100 років. Жити до 120-150 років колись стане нормою.

В останні два десятки років технології зростають бурхливими темпами. Нобелівським комітетом було визнано відкриття у біології та медицині, які перевертають фундаментальні уявлення про фізіологію людини. На блозі rossignol.com.ua можна почитати про це більш розгорнуто.

  1. Скорочення обсягів і калорійності їжі, що вживається

Для людини зниження калорійності раціону на 25% цілком комфортний вибір, і при цьому дає збільшення тривалості життя на 20% від прогнозованого.

У будь-якому випадку, здорове “недоїдання” зменшує запалення, запускає процес відновлення та омолодження клітин.

Молоді довгожителі - 5 прийомів біохакінгу

  1. Дотримання інтервалу харчування – між вечерею та сніданком робити 12-годинну перерву

Це збільшує термін життя ще чверть. Прогресивний науковий напрямок хронобіологія доводить важливу роль у уповільненні старіння циркадних ритмів роботи наших внутрішніх органів.

Якщо о 7-й ранку шлунок цілком готовий до активного травлення, то далі його робота йде на спад. Чим пізніше ми їмо, тим більше навантажуємо весь організм, уповільнюємо метаболізм, отже, прискорюємо темп старіння.

  1. Прийом антиоксидантів

Це біоактивні речовини, які здатні стабілізувати клітини, що стресуються активним киснем.

  1. Відновлювати теломери

Наше тіло старіє внаслідок зношування його складових частин – клітин. За допомогою процесу розподілу ДНК наші клітини оновлюються, але це нескінченний процес.

Кінцеві ділянки подвійної спіралі (теломери) при цьому коротшають і в певний момент клітина зовсім припиняє цей процес, старіє і зазнає апоптозу (саморуйнування).

Знайдено речовини, здатні відновлювати теломери. При їх вживанні відбувається стимулювання вироблення теломерази – ферменту надбудови кінцевих ділянок.

Знання про те, що клітини старіють нерівномірно, а з утворенням сенесцентних (старіючих) вогнищ, спонукало розробити “снайперські препарати” омолодження – сенолитики.

Це речовини природної структури, вони містяться у полуниці, фізалісі, хурмі та деяких інших фруктах. Вони здатні локально впливати на клітини, чиє поділ повністю завершився.

Молоді довгожителі - 5 прийомів біохакінгу

  1. Зберігати позитивний настрій, мати програму життя

Людина живе довго ще й тому, що розуміє, навіщо їй довго жити. Що ви робитимете, якщо проживете до 100 років і більше? Складіть список “100 цілей на 100 років”. Це теж прийом довгожителів.

Підіб’ємо підсумок: щоб уже сьогодні зробити внесок у своє довголіття, варто обмежити за калорійністю харчування на 25%, дотримуватися біоритмів сну і не робити того, що призводить до ризику смерті та збільшує запалення та хвороби.

Хтось скаже: щоб жити довго треба мати хорошу генетику. Але вона, за оцінками фахівців, «програмує» нас лише на 30%, при цьому в 50-60% оцінюється внесок у довгожительство та здоров’я наш спосіб життя. Середовище, щоденні звички та ставлення до стресу диктують те, як проявиться наша генетика.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *