Яка частота пульсу вважається нормою?

0 комментариев

Яка частота пульсу вважається нормою?

Іноді такі прості речі, як прискорена або, навпаки, уповільнена частота пульсу в нормальних діапазонах (55-80) здатна спровокувати непотрібні страхи та хвилювання у абсолютно здорових людей. Те, що для лікарів здається елементарним, у далеких від медицини людей може викликати подив і навіть переляк, через відсутність елементарних знань про влаштування людського тіла та його нормальне функціонування. Частота скорочень серця дорівнює частоті пульсу. Пульс – це коливання стінок артерій, спричинені серцевим скороченням. Вимірюючи пульс на променевій чи сонній артерії, отримуємо частоту скорочення серця. Як підвищити пульс не підвищуючи тиску розповідають за цією адресою https://moe-misto.cv.ua/yak-pidvishhiti-puls-ne-pidvishhuyuchi-tisku-narodni-zasobi-preparati/.

Частота скорочень серця (ЧСС) залежить від віку. У новонародженого нормальна ЧСС – 140 за хвилину. До 12 років у дітей пульс поступово наближається до показників дорослих. У дорослому стані нормальний діапазон ЧСС та пульсу відповідно від 50 до 80 за хвилину. Це норма для людини, яка перебуває у повному фізичному та емоційному спокої. Важливо розуміти, що під час фізичних навантажень чи будь-яких емоцій наше серце починає битися частіше через активацію симпатичної нервової системи. Це необхідно для того, щоб забезпечити організм кров’ю під час додаткового навантаження. Іншими словами, якщо ми відпочиваємо та спимо, організму потрібно мало крові та кисню, серце в цей момент працює економно. Уві сні у здорових людей ЧСС закономірно знижується до 35-40 за хвилину. Це абсолютно нормально. Рідкісний пульс у спокої 45-50-55 характерний для професійних спортсменів або просто фізично тренованих людей. У середньому у здорових людей пульс у спокої від 60 до 80.

Якщо пульс більше 80 ударів на хвилину у спокої, необхідно розуміти причини цього стану. Така частота за відсутності патології вказує на постійну активацію симпатичної нервової системи. Це не дуже хороша ознака і говорить про дисбаланс вегетативної іннервації в організмі.

Яка частота пульсу вважається нормою?

Частота пульсу залежить від рівня артеріального тиску. При підвищенні артеріального тиску частота серцевих скорочень стає рідше, при зниженні частоти серцевих скорочень закономірно збільшується. Частота пульсу також збільшується при різних патологічних станах: на тлі підвищення температури тіла, наприклад, при вірусних або інших інфекціях. На тлі будь-якої інтоксикації: передозування алкоголю, нікотину, кокаїну, кофеїну, ліків. При зниженні рівня гемоглобіну-анемії. Єдиним симптомом шлунково-кишкової кровотечі може бути прискорений пульс більше 90 хв у спокої, при повній відсутності болів у животі. Частота пульсу також збільшується при підвищенні функції щитовидної залози – гіпертиреозі. При зниженні функції щитовидної залози – гіпотиреозі, ЧСС, навпаки, знижується до 50-45 хв. У опасистих людей частота пульсу майже завжди перевищує нормальний діапазон у спокої. Серце людей з ожирінням цілодобово працює із підвищеним навантаженням. Це один із несприятливих моментів ожиріння, що негативно впливає на здоров’я.

Важливо розуміти, що за будь-якого фізичного навантаження пульс частішає. Це нормально. Зараз у всіх є фітнес-браслети, які фіксують частоту пульсу у кожний момент часу. Багато хто з подивом і жахом раптом виявляє у себе ЧСС 90-100 і навіть 130 . Під час руху це є нормальна фізіологічна реакція. Все добре. Навпаки, якщо у людини у відповідь на навантаження не відбувається збільшення ЧСС – це проблема. Можливо є порушення ритму та провідності, а може бути людина настільки добре тренована, що невеликі навантаження не викликають активацію симпатичної нервової системи.

Багатьом знайоме відчуття, коли у повному спокої і навіть у момент засинання з’являється відчуття сильного серцебиття, наче серце вистрибує з грудей. Пацієнти кажуть, що під час засинання починають відчувати серце. Як правило – це пов’язано з емоційно-тривожними проблемами, а не із захворюваннями серця. Коли з’являється це відчуття, яке лякає, просто порахуйте свій пульс. Якщо він в межах 80 хв, значить, це прихована тривога і нічого більше. Ваше серце працює нормально, а нервова система вийшла з ладу. Прихована тривога та інші емоційні розлади, що маскуються під серцеві проблеми, теж потребує уваги та лікування, як і серцево-судинні захворювання. Вони не є небезпечними, але знижують якість життя людини.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *